Straatnaambord Deken van Pelthof wordt verwijderd

Begin volgend jaar zal de gemeente Asten het straatnaambord Deken van Pelthof in Asten verwijderen en vervangen door Bartholomeushof. 

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft daartoe besloten.

Deze naamswijziging is het gevolg van diverse signalen van seksueel misbruik door Deken van Pelt in Asten.  

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk maakte dat nieuws op dinsdag 6 september bekend tijdens een persconferentie in het gemeentehuis. ,Burgemeester Van Extel: ,Wij hebben slachtoffers van dit misbruik gesproken en zij ondervinden hier nog altijd last van. Gelet hierop vinden wij het niet meer gepast dat er nog een straatnaam naar Deken van Pelt is vernoemd. Wij streven er naar de naamswijziging per 17 januari 2023 in te voeren. Dit heeft te maken dat er tegen dit besluit nog zienswijzen kunnen worden ingediend.

Ondersteuning bewoners

De adreswijziging heeft administratieve gevolgen voor de bewoners van de huidige Deken van Pelthof. Indien personen geen beroep kunnen doen op familie, bekenden of zorgverleners om hun daarbij te helpen, zal Onis Welzijn hulp bieden voor, tijdens en na de adresverandering.

De betrokken bewoners hebben inmiddels een brief ontvangen. Er volgen twee informatiebijeenkomsten.

Slachtoffers seksueel misbruik

Tevens zijn huisartsen en andere zorgverleners geïnformeerd. Mogelijk dat naar aanleiding van dit bericht meer slachtoffers van (seksueel) misbruik zich melden en mogelijk hulp zoeken.

Deken Harrie van Pelt is geboren op 21 november 1917 in Tilburg. In 1942 werd hij tot priester gewijd. In 1960 werd hij benoemd tot pastoor-deken van de Parochie H. Maria Presentatie in Asten. Op 3 augustus 1980 overleed hij op 62-jarige leeftijd.

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook vertelt burgemeester Van Extel over deze opmerkelijke stap van de gemeente Asten.