Tentoonstelling en reünie NMB Wegraces in Lierop en Someren

Tijdens het oldtimerevenement ‘Koffie, Kletsen en Klassiekers’ op maandag 24 juli in Someren-Eind is NMB-historicus en verzamelaar Mari van Kasteren aanwezig met een stand over de motorwegraces, die vroeger gehouden werden in Lierop en Someren.

Deze wegraces werden georganiseerd door MAC Someren in 1972 en 1973 en door MAC Lierop in 1979 en 1980.

In 1973 waren er zelfs twee races waaronder een internationale zesuursrace. Alle bekende NMB-coureurs uit die tijd onder wie Hans Hutten, Boet van Dulmen, Jack Middelburg, Kees en Harrie van der Kruijs, Henk Twikler, Tonny van Schijndel, Pieter Prins, Jo van de Ven, Hans Spaan, Martin van Soest, Theo van Geffen en Rinus van Kasteren stonden in tijdens de wegraces in Lierop en Someren aan de start. Een aantal lokale renners zoals Peter Geers, Cor Michiels en Wim Crooijmans reden hier voor eigen publiek.

De enige bekende rondetijd op ‘Circuit Hersel’ werd genoteerd voor Jack Middelburg, beter bekend als Jumping Jack, die over het circuit Herselseweg, Eindje, Lungendonk, Veldweg en Mierloseweg een rondetijd van 2.13,8 met een gemiddelde snelheid van 126,5 km/uur neerzette.

In de stand zijn onder andere zes borden met foto's, informatie en diverse attributen van deze wegraces in beide dorpen te zien. Daarnaast is er een doorlopende diashow met foto’s afgewisseld met wegrace films te bezichtigen. Hierbij is er ook aandacht voor de organiserende bond NMB.

Ook de drie boeken die Van Kasteren over de NMB-wegracerij geschreven heeft zijn in de stand verkrijgbaar.

Diverse renners, die in Lierop en Someren aan de start stonden, zijn van de partij.

Mari van Kasteren wil graag in contact treden met iedereen die nog iets heeft wat met deze wegraces te maken heeft. Dat kan via e-mail nmbwegraces@gmail.com of op 0499-474854.

Lierweg

Het evenement ‘Koffie, kletsen en Klassiekers’ wordt gehouden op maandag 24 juli op het terrein aan de Lierweg in Someren-Eind. De stand is in de grote garagebox op het horecapleintje grenzend aan het terrein en is geopend van 17.30 uur tot 21.00 uur.