Terugkoppeling Kinderraad Prodas en Innovatiehuis de Peel

Op 17 mei stelde opdrachtgever Innovatiehuis de Peel aan de Kinderraad van Lalobo van Prodas de vraag: “Hoe kunnen we meer internationals naar de Peel toe laten trekken?”

Prodas heeft internationalisering ook hoog op de agenda staan. Binnen Prodas zijn er steeds meer Brainportscholen en bewustwording van internationalisering stond recent op de Prodas studiedag voor alle leerkrachten.

Na de introductie van de vraag zijn de kinderen met een gids de Peel in gegaan met de vraag: Wat heeft de omgeving allemaal te bieden?

Aansluitend ging de Kinderraad in gesprek met Ed Heerschap (expat Center South) en in het Engels met ervaringsdeskundige Kavitha Varathan (Expat Spouses Initiative). Toen de kinderen voldoende informatie hadden verzameld, hebben ze in vijf groepjes presentaties voorbereid. De Kinderraad presenteerde alle ideeën en adviezen eind mei aan Peter de Witte, directeur van Innovatiehuis de Peel. 

In verband met de coronamaatregelen waren er ook digitaal deelnemers present zoals Willem Moors en Jolijn Brouwers (Innovatiehuis de Peel), Janine Spoor (wethouder gemeente Asten) en Ilse Cools (innovatie coördinator van Stichting Prodas), leerkrachten en directie van Lalobo.

De presentaties zaten vol met creatieve input, Peter de Witte en Willem Moors hadden dan ook de lastige taak om uit alle ideeën een keuze te maken om daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Terugkoppeling

Afgelopen week was Willem Moors zelf aan zet om aan de Kinderraad te vertellen met welke ideeën het Innovatiehuis in de toekomst aan de slag gaat. Een van de ideeën van de kinderen is betere informatievoorzieningen voor de kinderen die hier willen komen wonen. Dat presenteerden de kinderen met een eigengemaakte lapbook, een soort posterboek met diverse ‘vakjes’ waarbij op een leuke manier informatie is verwerkt. De kinderen mogen meedenken over een soort lapbook als presentje voor de nieuwe internationale kinderen, om hen zo te informeren over vrije tijd, sport, cultuur en onderwijs. De kinderen willen hierbij ook graag als buddy fungeren. De kinderen adviseerden meer aandacht voor internationale gerechten, omdat internationals erg moeten wennen aan het gebrek aan de eigen specerijen. Helmine Wijnen is met behulp van het innovatiefonds van Prodas gestart met een restaurant. Na alle adviezen van de Kinderraad heeft zij beloofd om deze Prodaskeuken ook te gaan richten op internationale gerechten. Wie weet wordt er in de toekomst ook een mooi kookboek uitgegeven.

De ervaring van de kinderraad om de omgeving te verkennen bleek zo waardevol dat het Innovatiehuis de Peel de mogelijkheden wil onderzoeken om in de toekomst een (fiets)tour in de omgeving te ontwikkelen met de kinderen voor de internationale gezinnen, die zich mogelijk hier willen vestigen. De kinderraad gunt iedereen uit de omgeving een rondleiding door de Peel, ook de kinderen die hier al wonen. De kinderen zouden wel willen helpen bij het uitzetten van deze route en ze willen ook de nieuwe internationale kinderen rondleidingen gaan geven in de toekomst.

De Kinderraad adviseerde om de route te voorzien van informatiebordjes, niet alleen in de Nederlandse taal, maar ook in het Engels. Het Innovatiehuis de Peel voegde daar nog aan toe dat naast de vertaling van de geschiedenis van de Peel, ook de vertaling van de website van Innovatiehuis de Peel nu op de agenda staat.

Naast de toekomstige samenwerking met de kinderen om een lapbook en een introductieroute voor nieuwe kinderen te verwezenlijken zal Innovatiehuis de Peel ook de samenwerking met Expat Center South en met internationals zelf opzoeken. Sarah Snep, projectleider van de Kinderraad: “De kinderraad was trots na het horen van alle acties die zijn uitgezet door de opdrachtgever.”

Het project krijgt dus nog een mooi vervolg.