Theatershow ‘Zeikwijf in (mantel)zorgland’ in De Ruchte

Het zorgen voor iemand, die chronisch ziek is of op een ander manier dagelijks zorg en ondersteuning nodig heeft, is pittig.

De (mantel)zorg doe je naast de gewone gezins- en huishoudelijke taken in het leven. Daarbij lopen mantelzorgers aan tegen regels, onbegrip en vinklijstjes van verschillende instanties. De frustratie daarover kan hoog oplopen. Hoe houd je de zorg vol? En vooral: hoe houd je jezelf overeind?

Precies daarover gaat de Theater Surprise Show ‘Zeikwijf in (mantel)zorgland’ van Pauline Redlich, die wordt georganiseerd in samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg van Onis Welzijn.

De show is op dinsdag 7 november te zien in De Ruchte in Someren. Speciaal en alléén voor mantelzorggevers.

De theatershow geeft een inkijkje in hilarische anekdotes en (soms pijnlijk) eerlijke verhalen. Onderwerpen als machteloosheid, onbegrip, schaamte, schuldgevoel, eenzaamheid en levend verlies komen allemaal aan bod. Pauline deelt tijdens de show zelf haar diepste verlangens, angsten en gevoelens.

Het onderwerp is actueel, er valt in de maatschappij steeds meer op het bordje van de mantelzorgers. Jenny van Keulen, coördinator van het Steunpunt Mantelzorg, licht toe: ,,Mantelzorgers worden soms van het kastje naar de muur gestuurd. Maar ook personeelstekorten in de zorg leiden tot meer belasting van mensen die mantelzorger zijn of op een andere manier voor hun naasten zorgen.”

Zorgen en balans houden

Intensief voor iemand zorgen is soms best zwaar. Het komt voor dat met die zorg het welzijn van een ander valt of staat. ,,Dan is de belasting voor die persoon soms zwaar”, vertelt Van Keulen. ,,Het vinden van een balans tussen het (mantel)zorgen, het huishouden en uiteindelijk ook voor jezelf is niet altijd gemakkelijk. Bovendien is mantelzorg een onderwerp dat is omgeven met schaamte, taboes en vooroordelen. Het heeft een kwetsbaarheid bij zich van mantelzorggever en -ontvanger waar de meeste mensen niet graag te koop mee lopen. Vanuit de omgeving niet altijd begrip. Dat horen we bij het Steunpunt Mantelzorg Someren vaak terug. Toch is het belangrijk om de worsteling van (mantel)zorgers te zien en er aandacht voor te hebben''.

De sponsoren van deze show onderschrijven dit. Dat zijn naast Onis Welzijn, Savant, de gemeenten Someren en Asten, het Wit Gele Kruis Fonds Asten en Stichting Steun Welzijnszorg.  

De Theatershow in De Ruchte begint om 19.30 uur en duurt tot 22.15 uur.

Inloop en ontvangst vanaf 19.00 uur.

Jenny van Keulen gaat er dieper op in in de reportage van SIRIS-tv.