Tijdmarkt in De Ruchte

Wil jij wel eens wat voor een ander doen? Weet je niet zo goed wat? Of wil je je niet verbinden aan een wekelijkse(/terugkerende) verplichting? 

Onis Welzijn Vrijwilligerscentrale houdt op donderdag 14 oktober in De Ruchte een tijdmarkt met een groot aanbod leuke en éénmalige vrijwilligersklussen. Om jou te laten kennismaken met diverse organisaties en verschillende soorten vrijwilligerswerk.

Rob Fritsen

Wat past bij jou?

,,Er zijn veel mensen die het leuk vinden om samen met anderen ergens de schouders onder te zetten. Maar niet iedereen heeft een beeld bij wat hij leuk vindt om te doen of bij welke organisatie of vereniging je dat kunt doen. Iets vinden wat past is - net als bij een betaalde baan - best een zoektocht. We hebben een manier gevonden om op een laagdrempelige manier verschillende soorten vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties en verenigingen aan te bieden/een podium te geven, een tijdmarkt en tijdveiling”, vertelt Ria Kandelaars, coördinator van de Onis Welzijn Vrijwilligerscentrale.

Tijdmarkt: betaal met je inzet

,,Deze tijdmarkt kun je zien als een mooie winkel. Je kunt er allerlei artikelen, gadgets en belevingen kopen. Groot verschil met een gewone winkel is het betaalmiddel; je betaalt er namelijk niet met geld maar met tijd (uren). Die uren zet je je in als vrijwilliger”, aldust Ria Kandelaars. ,,Bij elk artikel staat vermeld hoeveel uren vrijwillige inzet dit artikel waard is. Dit is dus de ‘prijs’ van het artikel. Je betaalt bij de kassa’s: dit zijn verenigingen en organisaties die vrijwilligersklussen presenteren: elke klus duurt een bepaalde tijd en zo kun je jouw aankoop betalen met je inzet”.

Tijdveiling door de wethouders

Halverwege de middag is er een tijdveiling. Wethouder Janine Spoor uit Asten opent de middag. De veilingmeesters zijn wethouders Maas en Swinkels uit Someren. Zij doen hun best om het artikel zo goed mogelijk te verkopen aan de hoogste bieder. Ook hier is het betaalmiddel tijd die je inzet als vrijwilliger.

,,Zowel de gemeente Asten als Someren zijn vertegenwoordigd en daar ben ik heel blij mee. Zij zien ook het belang van voldoende vrijwilligers in de samenleving en dragen zelf hun steentje bij door op deze manier hun tijd in te zetten”, besluit Ria Kandelaars.

Waar en wanneer

De Tijdmarkt is in de grote theaterzaal in De Ruchte in Someren. De zaal gaat open om 14.00 uur. Je krijgt koffie/thee met wat lekkers. 

Om 14.15 uur opent de markt en om 15.00 uur start de veiling.

De middag duurt tot 17.00 uur: na de veiling is er voldoende tijd om verder te winkelen en de middag af te sluiten met een hapje en een drankje.

In onderstaand filmpje geeft Ria Kandelaars informatie over de Tijdmarkt van donderdag 14 oktober.