TU/e en Technasium netwerk Brabant-Oost zorgen voor een feestelijke middag tijdens meesterproeffinale

Hoe zorg je voor de juiste student op de juiste plek? En met welke vaardigheden en competenties zorgen we ervoor dat studenten studiesucces behalen?

Technasiumscholen werken al 18 jaar aan dit vraagstuk. In regio Brabant-Oost bestaat sinds 2005 het technasiumnetwerk Brabant-Oost.

De samenwerking met het hoger onderwijs is inmiddels uitgegroeid tot een professionele samenwerking tussen middelbaar onderwijs en hoger onderwijs. Na twee jaar een online meesterproeffinale kon dit schooljaar weer een feestelijke finale plaatsvinden. De Blauwe Zaal in het Auditorium was hiervoor het speelveld van de meesterproeffinale 2022.

Rob Fritsen

Meesterproef

Binnen het Technasium volgen leerlingen het vak Onderzoek & Ontwerpen, kortweg O&O. Daarin werken ze in teamverband voor een opdrachtgever uit de praktijk. Ze doen onderzoek of lossen met hun ontwerp uitdagende vraagstukken op. Binnen deze vraagstukken werken zij aan hun competenties en vaardigheden. In het eindexamenjaar wordt dit vak afgesloten met de meesterproef. Leerlingen werken driekwart schooljaar lang aan een groot project, waarin ze kunnen  laten zien wat ze waard zijn en waarin de brug wordt geslagen naar het hoger onderwijs. Bij deze meesterproef wordt expertbegeleiding vanuit het hoger onderwijs geboden.

Rob Fritsen

Meesterproeffinale

Op de scholen zelf is de meesterproef inmiddels afgerond. De leerlingen zijn beoordeeld op de scholen zelf. Het beste team van de school werd uitgenodigd om hun school te verdedigen tijdens de meesterproeffinale. Alle leerlingen zitten momenteel in 6vwo.

De deelnemende teams waren:

- Eckartcollege: Xann, Francesco, Luuk, Jonas en Rosa met 'Een duurzame Villa in de Bulders, Heeze' voor Orga Architecten

- d'Oultremont College: Mark en Marijn met 'De Ontvangstrobot' voor Actemium |

- Dr. Knippenbergcollege: Kardelen, Sten en Thijmen met 'Innovatief watermanagement in de Slimste Wijk van Europa' voor Brainport Smart District Brandevoort

- Jacob Roelandslyceum: Bram en Polo met 'Stabilisatie lanceersysteem' voor T-minus engineering

- Jeroen Bosch College: Marijn, Joost, Yrza en Pieter met 'Ontwerp Polypil' voor Universiteit Utrecht

- Varendonck College: Sanne, Iris en Jasmijn met 'MRI imaging' voor Philips Medical Systems

Rob Fritsen

Jury en beoordeling

De jury bestond uit medewerkers en studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Hiermee beoogt het netwerk de samenwerking tussen het Technasium aan te laten sluiten op de vervolgopleidingen in de regio. Daarnaast kon het publiek een stem geven voor de publieksprijs. Dit jaar werd er voor de tweede keer een expertprijs en een publieksprijs uitgereikt. Voor de expertprijs hebben 10 juryleden de meesterproeven beoordeeld op ontwerp/advies, onderbouwing en eindpresentatie. Voor de publiekprijs werd aan alle deelnemende leerlingen gevraagd om een ranking te maken van de presentaties.

Tijdens het juryberaad hadden de juryleden de tijd om de teams te bespreken en de winnaars vast te stellen.

Rob Fritsen

Winnaars

De expertprijs werd in ontvangst genomen door Sanne, Iris en Jasmijn van het Varendonck College met hun 'MRI imaging' voor Philips Medical Systems. De jury was onder de indruk van de presentatie en de onderbouwing van de gemaakte keuzes. Ook speelde mee dat de meesterproef ging over vernieuwende technieken waar experimenteel onderzoek voor nodig was. Ook de opdrachtgever was aanwezig en sprak uit hoe enthousiast zij was over de aanpak van het team.

De publiekprijs ging naar het Jacob-Roelandslyceum. Bram en Polo wisten met hun 'Stabilisatie lanceersysteem' voor T-minus engineering het publiek ervan te overtuigen dat zij de beste waren. De meesterproef was sterk technisch van aard, maar de heren wisten door middel van visualisaties aan iedereen uit te leggen hoe het ontwerp eruit kwam te zien.

Alle winnaars ontvingen de 3D geprinte bokaal en € 35 aan bol.com shoptegoed. Daarnaast kreeg het team van het Varendonck College een ritje in de zonneauto door het Solar Team Eindhoven aangeboden. De prijzen werden overhandigd door het studententeam TU/ecomotive.

Rob Fritsen

Netwerk Brabant-Oost

Technasiumnetwerk Brabant-Oost bestaat uit zes technasiumscholen die samenwerken in het netwerk Brabant-Oost. Het zijn het Jacob-Roelandslyceum (Boxtel), het Dr. Knippenbergcollege (Helmond), het Jeroen Bosch College (Den Bosch), het Varendonck-college (Asten), het d’Oultremont College (Drunen) en het Eckartcollege (Eindhoven). Het netwerk werkt intensief samen met de Fontys en TU/e. Dit resulteert in meerdere activiteiten, waarvan de meesterproeffinale daar één van is.