SIRIS.nl

Verslag Alzheimer Café 7 september

Op dinsdag 7 september ging het Alzheimer Café Peelland weer open in centrum De Beiaard in Asten.

Eindelijk, na twee jaar vanwege corona gesloten geweest te zijn, nu weer een gewoon café.

wimmaas

Piet Schippers vertelt over dit café: ,,Niet gewoon, want het Alzheimer Café is geen gewoon café. Het is een café zonder drank, een buurtcafé, een lotgenotencafé, bedoeld voor alle mensen die zich betrokken voelen bij dementie. Na zo lange tijd was het een soort herstart. Er was dan ook geen speciaal thema zoals we anders altijd hebben, maar een hernieuwde kennismaking. De grote groep vrijwilligers, die het café draait, had eerder met elkaar al een hernieuwde kennismaking. Er werden wat nieuwe afspraken gemaakt en kennis gemaakt met enkele nieuwe vrijwilligers. En dus nu de start. Om aanwezig te willen zijn moest je je wel opgeven en natuurlijk vrij zijn van corona. Er  hadden zich 16 mensen opgegeven, daarnaast waren er ook een paar professionals die geïnteresseerd waren. Er was extra aandacht voor corona met tafels uit elkaar en het verzoek om niet rond te lopen.

wimmaas

,,Toen de start. Eindelijk, we mochten weer. Hannie Derksen was de gespreksleider en er was  gekozen voor een soort hernieuwde kennismaking. Ze vertelde wat het Alzheimer Café inhoudt, vooral informatie voor de nieuwe mensen. Ook onze muzikant Piet Driessen werd welkom geheten. De vrijwilligers werden voorgesteld en vertelden welke taak zij hebben binnen het café.

Er zijn nogal wat verschillende taken zoals: voorzitter, gespreksleiders, communicatie/pr, coördinator vrijwilligers, inrichting zaal, verkoop munten, bediening, enzovoorts. Hannie liet al deze vrijwilligers vertellen wat hun taak inhoudt en zo kregen we inzicht in de verschillende onderdelen van het Alzheimer Café. We weten nu welke boeken en folders er zijn en wie de koffie rondbrengt. Voor de aanwezigen was er gelegenheid vragen te stellen en zo kregen we van een professional uitgebreid uitgelegd wat Alzheimer precies is. Interessant vond ik de vergelijking met de paraplu. Dementie is de paraplu en daar hangt  de ziekte van Alzheimer onder en veel andere vormen van geheugenstoornis.

Als corona ons goed gezind is, dan is er weer elke eerste dinsdag een Alzheimer Café. Dan weer zoals we gewend waren met een thema en dat is op 5 oktober ‘In gesprek met de Dela, wat leg ik vast bij de bank en/of notaris' en op 2 november ‘Ervaringsverhalen van mantelzorgers’.