Vijf jaar AutoMaatje in Asten en Someren

Het was op 12 november precies vijf jaar geleden dat Onis Welzijn met AutoMaatje Asten-Someren startte.

Een vervoersservice waar, zoals uit het gebruik blijkt, veel behoefte aan is.

Rob Fritsen

Direct vanaf het begin wisten zowel chauffeurs als minder mobiele mensen de weg naar AutoMaatje te vinden. Dst is uitgelopen op een goed draaiend project dat alleen mogelijk is door de continue betrokken inzet van een enorme groep vrijwilligers. Van en voor de samenleving dus.

Rob Fritsen

Getallen spreken voor zich

,,We hebben in die vijf jaar ruim 19.000 ritten gereden. Begin volgend jaar verwachten we de 20.000 te halen. En dat ondanks de lockdowns en beperkingen in de periode dat de coron-regels golden”, vertelt Suzan van Bakel, coördinator van AutoMaatje Asten-Someren. ,,Deze cijfers maken duidelijk hoeveel behoefte er is aan passend vervoer. Zeker naast alle reacties en persoonlijke verhalen die we erbij horen.”

AutoMaatje gaat niet alleen om de ritjes, maar om wat dat vervoer voor mensen betekent. Vooral over sociale contacten. ,,19.000 ritten betekent ook dat je precies zo vaak voor iemand een vervoersvraag hebt opgelost. 19.000 keer iemand blij gemaakt dus”, vult Suzan aan.

Rob Fritsen

Onmisbare vrijwilligers

Het bijzondere is dat dit allemaal écht alleen mogelijk is door de continue inzet van betrokken vrijwilligers. ..Dat is echt een grote groep en hun inzet is geweldig”, legt Mireille Bohnen, collega-coördinator van Suzan, uit. ,,Naast de chauffeurs die rijden, zitten er dagelijks vrijwilligers als planner aan de telefoon. Zij zoeken voor zo’n 500 tot 600 ritten per maand een chauffeur. En zorgen zo dat mensen vaker de deur uit kunnen. Het vervoer lost ook vaak een belasting bij mantelzorgers op. Er zijn ook intakers die langsgaan bij mensen om uitleg te geven over AutoMaatje. Zonder de inzet van alle AutoMaatje-vrijwilligers zou dit echt allemaal onmogelijk zijn.”

Rob Fritsen

Vrijwillige chauffeurs

Het chauffeuren voor AutoMaatje is een vorm van vrijwilligerswerk die past in de huidige tijd. Chauffeurs rijden op dagen en tijden die voor hun zelf passend zijn, zonder een wekelijkse verplichting aan te gaan.

Denk je na het lezen van dit artikel: dat past ook voor mij? Neem dan contact op met de coördinatoren van AutoMaatje, Suzan en Mireille, via e-mail automaatje@oniswelzijn.nl of via het telefoonnummer 0493-441266 (bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur).

SIRIS-tv was bij diverse mijlpalen van Automaatje.