Vijftigjarig bestaan Gilde van Vrijwillige Molenaars en Peellandse Molendag op 2 oktober

Dit jaar is voor de Nederlandse molenaars een bijzonder jaar. Het Gilde van (Vrijwillige) Molenaars bestaat namelijk 50 jaar.

Ter gelegenheid van dit jubileum heeft Prinses Beatrix, als beschermvrouwe van de Nederlandse molens, op 15 januari het ‘Jaar van de Molenaar’ geopend. Tijdens het jaar van de molenaar hoopt het gilde meer jonge molenaars aan te trekken. Een aanzienlijk deel van de actieve molenaars en van de molenaars in opleiding bestaat namelijk uit ouderen. Het zou voor de toekomst van de molens gunstiger zijn als ook jongeren deel uit zouden gaan maken van deze enthousiaste groep.

In het kader van dit jubileum en het Jaar van de Molenaar vinden er tal van activiteiten plaats in de verschillende provinciale afdelingen van het Gilde van Vrijwillige molenaars.

Elke maand van dit jubileumjaar staat er een andere afdeling in het zonnetje. De afdeling Noord-Brabant is in de maand oktober aan de beurt. Ook in Noord-Brabant bestaat net zoals in de rest van Nederland de behoefte aan jongeren die geïnteresseerd zijn in molens en in hun vrije tijd daar ook mee willen werken. Het Brabantse afdelingsbestuur heeft de provincie in vier delen opgesplitst om zo maar liefst vier verschillende molendagen te kunnen houden. Het zuidoosten is als eerste aan de beurt. Dit gebied omvat het gebied van de Peellandse Molenstichting, het gebied ten zuiden hiervan, de Kempen tot aan de Limburgse provinciegrens en de grens met België. Hierbij zijn ook de gemeenten Oirschot, Boxtel, Best, Eersel en het gebied zuid van de A67 tot aan de Belgische grens ingedeeld.

Op zondag 2 oktober zullen vrijwel alle molens binnen dit hele gebied draaien. Voor meer informatie zie https://vrijwilligemolenaars.nl/vereniging/vijftigjarig-jubileum-gvm.

Eric Driessen

Op deze dag wordt ook de tweejaarlijkse Peellandse Molendag gehouden. Voor de molenaars in de Peel dus nog een extra reden om hun molen die dag te presenteren aan het publiek. Op de diverse molens in de Peel zullen er allerlei activiteiten plaatsvinden. Zo wordt er op de molen in Heeze molenbrood gebakken op een hout gestookte oven en worden er op de volgende molens pannenkoeken gebakken: De Volksvriend in Gemert, De Victor in Someren, De Volksvriend in Liessel en op ’t Nupke in Geldrop.

Op de laatste molen mogen bezoekers zelfs ook meelopen met de molenaar om bijvoorbeeld de molen te kruien (op de wind te zetten) of een zeil voor te leggen. In Geldrop kan het grote Sagebien Waterrad bij het weverijmuseum bezichtigd worden. Bij voldoende water zal er elektriciteit opgewekt worden. Een Sagebienrad is een groot langzaam draaiend onderslagrad, dat door een groot aantal licht gebogen schoepen een hoog rendement haalt. De huidige molen is een replica van het Sagebien model dat gebouwd werd voor de wollenstoffenfabriek.

Voor een rondleiding kan men overigens op deze feestelijke dag op alle molens in de Peel terecht.

Verder rijdt er op die dag een muziekbandje in een antieke autobus rond met vijf leden die allen afkomstig zijn uit de Peelstreek. De muziek van deze band is erg aanstekelijk en nodigt vast en zeker uit tot meezingen. Het repertoire van de band Sakkerdju bestaat uit nummers die vaak te maken hebben met de Peel. Ze spelen ook oude troubadourachtige nummers, smartlappen, traditionals of Ierse songs, ballades, maar ook het onvervalste Nederlandstalig werk. Voor deze gelegenheid hebben ze speciaal enkele molenliedjes ingestudeerd. De muziekgroep verzorgt optredens op de volgende drie molens: om 13.00 uur op De Oostenwind in Asten, om half 3 op Holten’s molen in Deurne en tot slot om 16.00 uur op de molen in Vlierden.

Eric Driessen

Voor mensen die graag op de fiets enkele molens bezoeken ligt er ook nog een fietstocht klaar op de molen van Liessel. Voor de mensen die van koormuziek houden is er om 10.30 uur een optreden van een koor op De Victor in Someren. Er is hier juist voor dit tijdstip gekozen omdat deze feestelijke molendag officieel om 10.30 uur wordt geopend als alle molenaars tegelijkertijd de vang van hun windmolen lichten of de sluis van hun watermolen openen. Hopelijk kunnen de molens in de Peel rekenen op een groot aantal enthousiaste bezoekers op die dag. En met het oog op de toekomst van onze molens bevinden zich onder deze bezoekers hopelijk ook enkele potentiële molenaars in spe.