SIRIS.nl

Visvijver De Witte Bergen bestaat 50 jaar

HSV Ons Genoegen uit Asten houdt op zaterdag 2 oktober een feestavond voor haar leden ter ere van het 50-jarig jubileum van visvijver De Witte Bergen aan de Gezandebaan in Heusden.

Visvijver De Witte Bergen is gegraven omdat er zand nodig was voor de aanleg van de weg naar Meijel. Resultaat was een plas van ca. 14 ha met een eiland erin. De hengelsportvereniging van Asten, HSV Ons Genoegen, ging het visrecht van de visvijver huren en doet dat nog steeds. Op 2 oktober 1971 werd de visvijver officieel geopend door de toenmalige burgemeester Rutten en Minister van Landbouw en Visserij Lardinois.

Visvijver Asten-Heusden Annie Hendriks

De visvijver is erg populair bij sportvissers uit de regio. En die regio is vrij breed. Om er te mogen vissen, moet je lid zijn van HSV Ons Genoegen of een dagvergunning kopen. Veel van de inmiddels 1.320 leden die zij heeft, komen uit Oost-Brabant en Limburg. Maar de vereniging heeft leden uit heel Nederland en ook uit bijvoorbeeld Duitsland.

Visvijver Asten-Heusden Annie Hendriks

De sportvissers komen voor de schitterende ligging van de vijver midden in de bossen. De ijsvogel is er een graag geziene gast. Maar ook andere diersoorten kun je er aantreffen.

Aan de vijver liggen 66 visplaatsen. Er liggen 36 vissteigers waarvan er twee specifiek ingericht zijn voor mindervalide sportvissers, inclusief invalidetoilet. Een speciaal afgezet gedeelte van de visvijver is apart ingericht als karperputje. Hier kun je gericht op kleinere karper vissen.

De vijver ligt dus mooi in de natuur en de infrastructuur is goed geregeld. De sportvissers komen natuurlijk ook of misschien wel juist vooral voor de goede vangsten. De visstand bestaat vooral uit brasem, karper, zeelt en snoek.

Visvijver Asten-Heusden Annie Hendriks

Visvijver De Witte Bergen wordt beheerd door HSV Ons Genoegen. Dagelijks lopen er vrijwilligers rond de visvijver die zorgen dat alles er spik en span uitziet. De rotzooi wordt opgeruimd, de vuilnisbakken worden geleegd en eventuele kleinere herstelwerkzaamheden worden direct uitgevoerd. Jaarlijks pakt de vereniging tijdens NL Doet de wat grotere klussen op.

De vereniging vond dat ze dit jubileum niet ongemerkt voorbij kon laten gaan en organiseert daarom, als de coronamaatregelen het toelaten, een feestavond voor haar leden. Deze feestavond zal, net als de visvijver 50 jaar geleden, worden geopend door de burgemeester.

Visvijver Asten-Heusden Annie Hendriks