Voedselverspilling tegengaan met oplossingen van de Kinderraad

Opdrachtgever Wim Peters Kwekerijen in Someren had een uitdaging. Van alle ideeën, die de kinderraad van Prodas presenteerde, gaan er ook daadwerkelijk dingen worden uitgevoerd. De kinderen organiseren een voedselmarkt en gaan aan de slag met compostering van een eigen wormenhotel.

Voedselmarkt bij Wim Peters Kwekerijen

Afgelopen week kwam de Kinderraad nog een keer bij elkaar om van opdrachtgever Lisa Peters en Nick Greijmans van Wim Peters Kwekerijen te horen wat er ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden. Ieder jaar zal er een markt georganiseerd worden door de kinderen van de basisschool, samen met de kwekerij, om daar diverse producten te kunnen aanbieden tegen voedselverspilling. Zo bedachten de kinderen een smoothiebar, tomatenijsjes en pakketten met eten die nog prima genuttigd kunnen worden. De kinderen mogen zelf een goed doel kiezen waar de opbrengsten naar toe gaan. Daarnaast mogen de kinderen iedere maand een recept insturen die vervolgens wordt verspreid door het bedrijf.

Burgemeester van het wormenhotel

De kinderen krijgen ook een bijzondere rol als burgemeester van een eigen wormenhotel op de Mariaschool. Zo kunnen de restjes van het eten op school worden gecomposteerd en het compost kan weer worden aangeboden in de wijk en tijdens de jaarlijkse markt. Het wormenhotel wordt gefinancierd door Wim Peters Kwekerijen en door Rabobank Peelland Zuid. Ook de gemeente steunt het initiatief en samen met Prodas is het streven dat zoveel mogelijk scholen in de omgeving ervaring op kunnen doen met het maken van compost, om de bewustwording van voedselverspilling te vergroten bij kinderen.

Voedselverspilling verminderen

Op maandag 26 september startte de Kinderraad van Prodas met een onderzoek naar het vraagstuk ‘Hoe kunnen we verspilling van voedsel verminderen’. Groep 8 van de Mariaschool in Someren werd geïnstalleerd als Kinderraad en ging aan de slag met dit onderwerp. Na een introductie en rondleiding bij opdrachtgever Wim Peters Kwekerijen hadden de kinderen goed zicht op het probleem. Bij de Albert Heijn leerden de kinderen over diverse initiatieven die al worden aangeboden. Tot slot leerden de kinderen alles over compost van expert Rowin Snijder.

De presentaties met adviezen

In november presenteerde de Kinderraad haar adviezen in de raadzaal in het gemeentehuis in Someren. Ze gingen in gesprek met opdrachtgever Wim Peters, Stichting Prodas en Rabobank. Speciale gasten waren burgemeester Dilia Blok en wethouder Willem van Doorn.

,,Wat een vruchtbare uitkomst van de Kinderraad, dit is echt betekenisvol onderwijs”, aldus Sarah Snep, projectleider van de Kinderraad. ,,Bijzonder om te zien dat de ideeën van de kinderen er toe doen, ze voelen zich gehoord en zo kunnen ze echt een steentje bijdragen aan een betere toekomst.”

Op maandag 7 november presenteerde de Kinderraad haar adviezen in de raadzaal van het gemeentehuis in Someren. SIRIS-tv maakte er onderstaand filmpje.