Voor 30e keer Pompoendagen in Museum Klok & Peel Asten

In en rond Museum Klok & Peel in Asten vinden de komende herfstvakantie (23 tot en met 31 oktober) voor de 30e keer de Pompoendagen plaats.

Vorig jaar moest het zesde lustrum worden afgeblazen vanwege corona.

Nu staan de vele vrijwilligers te popelen om het publiek weer te laten genieten van het leukste uitje van de herfstvakantie.

Vandaar het uitnodigende thema van de 30e Pompoendagen ‘We’ll meet again!’

De organisatie zet ook vol in op samenwerking met de Astense winkeliers, het Centrummanagement en de VVV. Die presenteren in Asten een Pompoenfestijn.

Nieuw: Kalebassenbos en pompoenwaag

De Pompoendagen in en rond Museum Klok & Peel zijn gericht op jonge gezinnen. Op basisschoolkinderen die samen met ouders of grootouders een leuke herfstvakantieactiviteit willen ondernemen. Het programma draait dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur.

In het Kalebassenbos kunnen de allerkleinste bezoekers op avontuur met Pompelientje Peelpompoen, Bella de Bell en Tuurke, de museummascotte. Ouderen zullen er vooral opkijken van de sfeervolle Halloweentunnel en van de 'Droomvlucht van de kalebassen'.    

De Oranjerie biedt glas in lood maken; demonstratie pompoenstukjes en pompoen snijwerk maken.

Buiten op het veld vind je pompoen snijden en kaarsjes en zeepjes maken.

Een gloednieuwe attractie is de exclusieve pompoenwaag, waarin kinderen zich op originele wijze kunnen laten wegen. Verder is er een speeltuintje.

Genieten, kijken en doen

Een bezoek aan de Pompoendagen is genieten van een ongekende najaars kleurenpracht. De uitstalling van allerlei soorten pompoenen stemt altijd vrolijk. Blikvangers dit jaar zijn pompoenmannequins in de Klankentuin en een indrukwekkende adelaar in de terrastuin.

Bezoekers verbazen zich steevast over de creatieve gebruiksmogelijkheden van pompoenen en kalebassen. Maar ook over de lekkere gerechten die je ervan kunt maken. Met de verse pompoensoep worden de Pompoendagen ook een feest voor de smaakpapillen.  

Het belangrijkste is toch het kinderfeest. Samen met je ouders pompoensnijden tijdens de Pompoendagen bij het museum is een ervaring die een leven lang kan bijblijven. Dat komt ook door de feestelijke ambiance waarin dat gebeurt.

Artiesten en workshops

Sfeerverhogend zijn de optredens en workshops. De artiesten die daarbij acte de presence geven komen allemaal uit Asten en directe omgeving.

Het luister- & doeprogramma ziet er als volgt uit:

Zaterdag 23 oktober: live muziek Soft Touch.

Zondag 24 oktober: grimeersessies Facepainting Hilke en live muziek Miriam Zingt.

Maandag 25 oktober: live muziek De Straotzangers.

Dinsdag 26 oktober: live muziek Eric Tienhoven.

Woensdag 27 oktober: djembé workshops Helmie Huijgens en live muziek EmenEm.

Donderdag 28 oktober: live muziek troubadour Hans van Gorp.

Vrijdag 29 oktober: live muziek Toffel Vier.

Zaterdag 30 oktober: live muziek Peter Berkers.

Zondag 31 oktober: grimeersessies Facepainting Hilke en live muziek Gerard van Kol en tot slot Halloween-optocht.  

Rob Fritsen

Samenwerking

De samenwerking met het Pompoenfestijn in Asten centrum krijgt gestalte via een sprookjesachtig treintje. Dat pendelt van maandag 25 tot en met zondag 31 oktober dagelijks tussen 12.00 tot 17.30 uur in een 20 minutenverbinding tussen museum en gemeentehuis op en neer.

Bij beide opstapplaatsen en bij alle deelnemende winkels ligt een gratis speurtocht klaar waarmee kinderen op letterjacht kunnen. Na het vinden van een slogan kan bij de VVV een prijsje worden opgehaald. Ook kunnen er op de Pompoendagen en bij het Pompoenfestijn selfies worden gemaakt. Eenmaal gepost op Instagram en voorzien van de hashtag #pompoenfestijnAsten dingen ze mee naar iedere dag een leuke prijs.

Rob Fritsen

Halloweenoptocht

De slotzondag 31 oktober is uitgeroepen tot gezamenlijke Halloweendag. Kinderen die dan verkleed naar de Pompoendagen komen, krijgen bij het museum een presentje. Om 17.00 uur lopen ze in een Halloween-optocht naar het centrum. Ook kinderen die níet bij het museum zijn geweest mogen aansluiten. Omdat het dan al donker is, kunnen van thuis meegebrachte lampionnen worden meegedragen. Kinderen met uitgesneden Halloween-pompoenen kunnen met het treintje mee. Op de route museum-dorpscentrum is publiek natuurlijk van harte welkom. De mooist verklede kinderen kunnen een prijsje winnen.   

Meer informatie: zie www.museumklokenpeel.nl/pompoendagen.

De laatste Pompoendagen waren in 2019. SIRIS-tv was er toen ook.