Vredesfakkel wereldwijde Peace Run in Asten
De Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run, ’s werelds langste estafetteloop voor vrede, was op donderdag 25 mei in Asten.
Een internationaal team van zo’n tien hardlopers draagt de vredesfakkel vijf dagen lang door Nederland. Doel van de Peace Run is om vrede en harmonie te stimuleren tussen mensen en landen. De lopers brengen de boodschap dat vrede begint bij onszelf en zich van mens tot mens door de samenleving verspreidt.
De Peace Run kwam aan bij het gemeentehuis in Asten.
Daar gaven de lopers de vredesfakkel door aan wethouder Janine Spoor.
Vanuit Asten vervolgden de internationale lopers hun route richting de Vaalserberg, waar ze op vrijdag 26 mei aankwamen en het Nederlandse deel van de Peace Run eindigde.

De Peace Run wil mensen inspireren om zich in te zetten voor een betere wereld en een harmonieuze samenleving. Het evenement is ondersteund door wereldleiders als Nelson Mandela en Mikhail Gorbachov, spirituele leiders waaronder Desmond Tutu en Moeder Teresa en sporters waaronder Carl Lewis en Muhammad Ali.
In Nederland hebben Leontien Van Moorsel, Anky Van Grunsven, Herman Van Veen en de spelers van Ajax de fakkel vastgehouden en de loop ondersteund.
De Peace Run is in 1987 opgericht door de Indiase vredesfilosoof, kunstenaar en dichter Sri Chinmoy (1931-2007) en wordt gecoördineerd door een internationaal netwerk van vrijwilligers, geïnspireerd door Sri Chinmoy’s visie van een vreedzame wereld. Als blijk van erkenning voor zijn contributie voor een betere wereld is Sri Chinmoy door UNESCO onderscheiden met de Nehru Medaille.
Rob Fritsen van SIRIS-tv maakte donderdag een impressie van de komst van de estafetteloop.