Ontsteken Vrijheidsvuur de Peel dit jaar in Laarbeek

September is de maand waarin op grote schaal herdacht wordt dat Zuid-Oost Brabant en Noord-Limburg in 1944 zijn bevrijd.

Stichting Vrijheidsvuur de Peel organiseert ieder jaar de herdenking hiervan. Dit jaar gebeurt dit in samenwerking met de gemeente Laarbeek. Het evenement vindt plaats in het openluchttheater van Mariahout, vanwaar het vuur symbolisch uitwaaiert over de Peel.

Lopers van de elf deelnemende Peelgemeenten brengen het vuur naar de dorpen rondom de Peel, waar het ontstoken zal worden.

Eerder vond dit evenement plaats in de gemeente Asten (2019), Geldrop-Mierlo (2020), Meijel (2021) en Deurne (2022).

Op de avond van 18 september wordt het Vrijheidsvuur opgehaald in Eindhoven door lopers uit Laarbeek. Zij brengen het vuur naar de kerk en de Mariagrot in Mariahout, waar het rond 22.15 uur zal aankomen. Hier verblijft het vuur tot de avond van 19 september.

Lente Lamberts

Op 19 september wordt het vuur daar rond 18.20 uur opgehaald door lopers van de deelnemende gemeenten (zeven Brabantse en vier Limburgse gemeenten) en zij zullen het vuur al lopende vanaf de kerk brengen naar het Openluchttheater. Na eerst een ronde door het dorp gemaakt te hebben. De stoet wordt voorafgegaan door één militaire jeep, gevolgd door de lopers en daarna een twintigtal oude militaire voertuigen.

Vanaf het plein voor de kerk bij de grot zal de Firebrigade Pipes & Drums uit Gemert-Bakel de stoet voorafgaan en bij aankomst vormen zij een erehaag voor de fakkeldrager en de overige lopers.

Om 18.45 uur heet burgemeester Frank van der Meijden van de gemeente Laarbeek alle aanwezigen welkom, neemt hij de fakkel met het Vrijheidsvuur in ontvangst en ontsteekt hij het Vrijheidsvuur ontsteken. Tijdens de Eed van Trouw, afgelegd door de gilden, wordt het Wilhelmus gezongen en de Nederlandse vlag gehesen.

Lente Lamberts

Hierna ontsteken alle burgemeesters een fakkel die zij daarna doorgeven aan de lopers van hun gemeente. De lopers brengen het vuur naar hun eigen gemeente.

Lente Lamberts

Door de bijdragen aan de ceremonie van de vele gildebroeders, schutterijen, lopers, veteranen, de Pipes & Drums, zangeres Yolanda Vos en verschillende sprekers wordt het een luister- en kleurrijk geheel

Om 20.15 uur vertrekken de lopers met het Vrijheidsvuur naar hun gemeente en wordt de ceremonie beëindigd.

Iedereen is welkom bij dit evenement. Kom wel per fiets of te voet in verband met beperkte parkeergelegenheid.

SIRIS-tv maakte opnames in Asten (2019), Mierlo (2020), Meijel (2021) en in Someren-Heide in 2022.