Wachttijd Huisartsenpost Oost-Brabant erg hoog

Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Noord-Brabant gemiddeld 14 minuten wachten tot de dienstdoende huisartsenpost de telefoon opneemt.

Alleen in de provincies Flevoland en Friesland duurt het gemiddeld langer tot je iemand aan de lijn krijgt. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Interswitch.

Met name bij Huisartsenpost Midden-Brabant (26 minuten), Huisartsenpost Oost-Brabant Hedel/Uden/Oss/Den Bosch (27 minuten) en Huisartsenpost Oost-Brabant Helmond/Geldrop/Eindhoven (36 minuten) is de gemiddelde wachttijd erg hoog.

Omdat Noord-Brabant over acht verschillende huisartsenposten beschikt, gelden deze lange gemiddelde wachttijden voor 37,5% van de huisartsenposten in Noord-Brabant.

Provinciale verschillen

Op provinciaal niveau scoort Flevoland het slechtst met een gemiddelde wachttijd van 19 minuten. Ook in de provincies Friesland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde wachttijd flink boven het Nederlandse gemiddelde van 9 minuten.

Daarentegen bedraagt de gemiddelde wachttijd in Drenthe slechts drie minuten, in Zeeland één minuut en in Groningen is er zelfs helemaal geen wachttijd.

Barrières tijdens het bellen

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel huisartsenposten door middel van een welkomstboodschap en/of keuzemenu barrières creëren om aan de lijn te blijven. Bijvoorbeeld door te benadrukken dat de patiënt mogelijk zelf de kosten voor het gesprek en de eventuele afspraak zal moeten betalen of door de beller te verplichten om een BSN-nummer in te voeren.