Week van de Duurzaamheid met veel activiteiten in Asten

Van 8 tot en met 15 oktober is het Week van de Duurzaamheid.

Ook in de gemeente Asten wordt het een week vol activiteiten om inspiratie op te doen voor het verduurzamen van je woning.

Zo is er o.a. een duurzame huizenroute, een thema-avond en een groene markt.

Het programma:

Zaterdag 8 oktober: Inloopspreekuur Energiebesparing in de bibliotheek. Er zijn extra activiteiten en een energiebesparende attentie voor iedere bezoeker. Tijd: 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek voor spreekuur. Tijd 10.30 tot 14.30 uur bij de ingang van de bibliotheek voor extra activiteiten.

Zondag 9 oktober: Duurzame huizenroute. Stap op de fiets en ga langs bij diverse verduurzaamde woningen in Asten. Op ieder heel uur geven bewoners informatie en/of een rondleiding in hun eigen huis. Ze geven u graag antwoord op vragen zoals welke eerste stap moet je zetten, hoeveel plek neemt een bepaalde installatie in, hoeveel bespaart het, wat is het comfort en hoe regel je eventuele subsidies? 

U kunt langsgaan tussen 11.00 en 15.00 uur. Informatierondes starten ieder heel uur dus om 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur en duren ongeveer 45 minuten. Vooraf aanmelden voor de route is niet nodig. Voor de bewoners is het handig als u op het hele uur arriveert.

Deelnemende adressen:

Hemelberg 35

Voordeldonk 64

Lienderweg 132

Hemelberg 39

Venkel 29

Behelp 8

Kleine Heitrak 3

Lagendijk 2

Jupiterstraat 52

Dinsdag 11 oktober: Thema-avond 'Energiezuinig in behapbare stappen' in Museum Klok & Peel. Leer uw eigen woning kennen en ontdek welke behapbare stappen er zijn voor een energiezuiniger huis. Caspar Eras van EnergieHuis Slim Wonen wil met vragen en voorbeelden uit de zaal een interactieve presentatie geven. Zo krijgt u handvatten om een eerste stap te maken naar verduurzaming en energiebesparing. 

Inloop: 19.00 uurPresentatie: 19.30 - 21.00 uurNapraten (met energiecoaches): tot +/- 22.00 uur

De toegang is gratis.

Vrijdag 14 oktober: Nacht van de Sterren. Sterren wijzen de weg en verbinden het hele universum. Door lichtvervuiling zien we helaas nog maar heel weinig sterren. Al dat extra kunstlicht is vaak niet eens nodig en kost bovendien ook nog eens een hoop energie.

Doe daarom het licht eens uit. Astenaren worden opgeroepen om tussen 22.00 en 24.00 uur zoveel mogelijk (buiten)verlichting uit te doen. Waar mogelijk zullen ook winkeliers, sportverenigingen en tuinbouw het licht uitdoen. Ook in de openbare ruimtes zal de gemeente enkele straten niet verlichten. 

De Sterrenwacht in Asten heeft op 14 oktober een publieksavond waar extra aandacht gegeven zal worden aan het belang van natuurlijk licht en donker. Kom kijken en ervaar zelf het verschil. Let op: voor de publieksavond wordt een kleine entreeprijs gevraagd.

Zaterdag 15 oktober: Groene markt in het gemeentehuis. Op deze markt vindt u diverse stands waarbij natuur, klimaat en energiebesparing centraal staan.

Er zijn activiteiten voor jong en oud. Zo kunnen kinderen vogelhuisjes knutselen en zijn er informatiestands over klimaatbestendige subsidies, regelingen voor bijvoorbeeld geveltuintjes en voorlichting over de collectieve inkoopactie van Susteen. Daarnaast vindt er twee keer een lezing plaats over het vogelvriendelijk(er) inrichten van de tuin.

Een vogelvriendelijke(re) tuin
Presentatie 1: 10.30 - 11.30 uur
Presentatie 2: 13.30 - 14.30 uur

Lokale verenigingen als IVN, EVVA volkstuinen, bijenhoudersvereniging St. Ambrosius en de Agrarische Natuur Vereniging zijn ook aanwezig.

De toegang is gratis

Kijk voor alle informatie op asten.nl/wvdd.

Op siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaande video te zien.