Week van de Jonge Mantelzorger bij Nice2Bme

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger.

Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn. Zo kunnen ze zich zorgen maken of juist zorgen voor zichzelf missen, meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis.

Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in Asten worden er speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd door Nice2Bme.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd.

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken.

In Asten kunnen kinderen van 8 tot en met 12 jaar op donderdag 2 juni om 15.30 gratis aansluiten bij een workshop Zorgsteen maken. Dat is een steen waar het kind zijn zorgen aan kwijt kan. Aanmelden hiervoor kan via info@Nice2Bme.nl. De workshop duurt driekwartier en vindt plaats in de praktijk van Nice2Bme in Asten.

Op dinsdag 7 juni deelt Nickee Hoedemaekers haar kennis als Brussen expert/coach in een gratis online webinar. (Brussen zijn BRoers of zUSsen van een kind met een beperking). Ze zijn daarmee een aparte tak binnen de  jonge mantelzorgers groep. Het webinar genaamd ‘de wereld van een Brus’ geeft antwoord op de vraag hoe je als ouder een brus kunt ondersteunen en is terug te kijken.