Wolf zorgt voor onrust in Someren

De wolf heeft in de afgelopen week weer een aantal dieren en dan vooral schapen gedood in de gemeente Someren.

Dit zorgt voor onrust onder de inwoners en onder veehouders. 

Op de gemeentepagina geeft de gemeente tekst en uitleg over de wolf:

De gemeente Someren ligt in het officieel aangewezen leefgebied van de wolf. Sinds het voorjaar van 2020 heeft zich een wolf gevestigd in de omgeving van de Strabrechtse Heide.  Maar omdat de wolf een beschermde diersoort is, kan de gemeente hier geen maatregelen tegen treffen.

Mens is geen prooi

De wolf is van nature een schuw dier. Het dier laat zich extreem zelden zien. Daarom is het risico om zelf door de wolf aangevallen te worden, uitermate klein. Mocht u hem toch zien, dan kunt u een melding doen op www.waarneming.nl of www.wolveninnederland.nl.

Tips om vee te beschermen

Wolven eten normaal gesproken wild, zoals wild zwijn, edelhert, ree en haas. Maar ook onbeschermd vee is niet veilig voor hem. Helaas hebben verschillende veehouders in degemeente Someren hier al ervaring mee.

U kunt zelf maatregelen nemen om uw vee te beschermen tegen de wolf. 

Enkele tips:

  • Als u een nachtverblijf heeft voor uw dieren, is het verstandig ze daar onder te brengen. Wolven jagen bij schemering en in de nacht.
  • Als u geen nachtverblijf heeft, plaats dan uw dieren in een wolfwerend raster. Dit raster moet minstens 120 cm hoog zijn, geen gaten hebben die groter dan 20 cm zijn en er moet bovenal minimaal 4,5 kV op staan. De rasters kunt u aanvragen bij BIJ12.
  • Kijk voor meer informatie op www.wolf-fencing.nl of op www.bij12.nl.
  • Controleer minimaal een keer per dag uw dieren. Controleer ook of uw afrastering nog in orde is. Wolven zijn slimme dieren die gemakkelijk zwakheden in de afrastering vinden.
  • Wilt u andere preventieve maatregelen gaan gebruiken, zoals het inzetten van bewakingsdieren? Neem dan contact op met een deskundige: www.canineefficiency.com.

Vergoeding dode dieren door wolf

Treft u toch dode dieren aan in uw wei en vermoedt u dat een wolf de dader is? Meld dit dan binnen 24 uur bij het meldpunt van BIJ12, tel. 085-4862222. Een taxateur van BIJ12 komt dan een DNA-tests afnemen. Mocht na onderzoek blijken dat daadwerkelijk een wolf uw vee gedood heeft, dan heeft u recht op een schadevergoeding.

Kijk voor meer informatie op www.bij12.nl. Wees daarna voorbereid dat een wolf altijd terugkomt naar plekken waar hij succes heeft gehad. Neem dus (alsnog) goede maatregelen. 

Meer informatie

Kijk eens op www.brabant.nl (zoek op wolf in Brabant) of www.wolveninnederland.nl voor meer informatie over het leefgebied en gedrag van de wolf.