SIRIS.nl

Zes nieuwe energiecoaches in Someren

Ruim dertig nieuwe energiecoaches ontvingen op dinsdag 30 mei in zaal De Koning in Helmond hun certificaat uit handen van een wethouder of teamleider uit hun eigen gemeente na het volgen van de interne opleiding van het EnergieHuis Slim Wonen.

EnergieHuis Slim Wonen is het energieloket voor de gemeenten Asten, Deurne, Laarbeek, Nuenen, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond en Someren.

Bij het EnergieHuis werken ruim 120 enthousiaste en deskundige vrijwilligers. Zij helpen inwoners van hun gemeente met energie besparen en het verduurzamen van hun huis door het geven van onafhankelijke, gratis voorlichting.

De vrijwillige energiecoaches hebben vaak ervaring met het verduurzamen van hun eigen woning en maken er een sport van zoveel mogelijk te besparen. Dit enthousiasme weten zij goed over te dragen aan inwoners die op zoek zijn naar informatie.

De certificaten voor de nieuwe Somerense energiecoaches werden uitgereikt door wethouder Willem van Doorn.

De nieuwe coaches zijn Henk van den Einden, Jan van Dijk, Henk van Lierop, Fred van Mierlo, Ton van Rut en Jos van der Voort.

Opleiding

Tijdens de meerdaagse opleiding kregen de energiecoaches informatie over isoleren, ventileren, zonnepanelen, warmtepompen en het maken van een integraal plan voor het verduurzamen van woningen. Hierbij is ook aandacht besteed aan subsidies en leningen die inwoners kunnen aanvragen. De coaches hebben geleerd dat voorlichting bijna altijd om maatwerk vraagt: iedere inwoner en elk huis is immers weer anders. 

Feestelijke avond

Het uitreiken van de certificaten is een feestelijk moment. De vrijwilligers mogen zich vanaf nu energiecoach noemen. Vanaf nu helpen ze mee met het beantwoorden van vragen tijdens inloopspreekuren in de gemeenten, geven ze presentaties tijdens themabijeenkomsten of brengen ze huisbezoeken aan inwoners die aan de slag willen met het verduurzamen van hun woning.

Na de uitreiking werd het nieuwe thema voor de themabijeenkomsten gepresenteerd: 'Slim koelen en ventileren in de warme zomermaanden’. De komende maanden wordt deze themabijeenkomst meerdere malen georganiseerd, onder andere in Helmond en Nuenen.

Voor meer informatie zie www.energiehuisslimwonen.nl.

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien.